Winnaar Libris Geschiedenis Prijs 2023

De Zanzibardriehoek Een slavernijgeschiedenis, 1860-1900 Martin Bossenbroek
De Zanzibardriehoek, Martin Bossenbroek -  - 9789025313746
WINNAAR LIBRIS GESCHIEDENIS PRIJS 2023 In 1873 dwingt Groot-Brittannië de sultan van Zanzibar tot het sluiten van de plaatselijke slavenmarkt, het centrum van de Oost-Afrikaanse mensenhandel. Een kwart eeuw later is het op het hele eiland gedaan met de slavernij. Net als met de onafhankelijkheid van het sultanaat. Zanzibar wordt een Brits protectoraat, bekrachtigd door de kortste oorlog in de geschiedenis – nog geen drie kwartier. Einde van de slavernij, begin van de onderwerping. Het westerse imperialisme is, heel paradoxaal, zowel humanitair, commercieel als agressief.<br> <em>De Zanzibardriehoek</em> beschrijft de laatste episode in de slavernijgeschiedenis vanuit de direct betrokkenen: de zendeling-ontdekkingsreiziger David Livingstone, bijgestaan door bevrijde slaven als James Chuma en gevolgd door avonturiers als Henry Stanley. Sultan Barghash en slavenhandelaar Tippu Tip verzetten zich, maar moeten buigen voor één man, de selfmade diplomaat John Kirk. Uiteindelijk is ook Kirk zelf niet meer dan een trekpop van de werkelijke hoofdrolspelers in de Europese regeringscentra.<br> <em>De Zanzibardriehoek</em> gaat net als <em>De Boerenoorlog</em> over goede bedoelingen, kwade opzet en de tragiek van Afrika, het slaafgemaakte continent.
32,50

Winnaar Libris Geschiedenis Prijs 2023

29 oktober 2023 - Martin Bossenbroek ontvangt de Libris Geschiedenis Prijs 2023 voor zijn boek De Zanzibardriehoek. Een slavernijgeschiedenis 1860-1900. Volgens de jury is dit ‘zowel een publieksboek om van te smullen als een belangrijke bijdrage aan de geschiedschrijving over het slavernijverleden. Een boek dat leest als een avonturenroman die op meeslepende wijze een bekende en onbekende geschiedenis met elkaar verbindt’. Juryvoorzitter Kathleen Ferrier maakte de prijswinnaar van het beste historische boek van 2023 bekend tijdens een speciale live-uitzending van radioprogramma OVT. Aan de Libris Geschiedenis Prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden.

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000 euro verbonden. De niet-winnaars krijgen een bedrag van € 1.500 euro toegekend, als waardering voor hun prestatie

De jury van 2023 wordt gevormd door: Arnoud-Jan Bijsterveld, hoogleraar Cultuur in Brabant aan Tilburg University; Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; Rob Hartmans, historicus en journalist, verbonden aan Historisch Nieuwsblad; Emily Hemelrijk, emeritus hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam; Jan de Hond, conservator Geschiedenis bij het Rijksmuseum; Nelleke Noordervliet, schrijfster, verbonden aan Trouw; Inge Schriemer, conservator Ontwikkeling, Zingeving en Ontspanning bij het Nederlands Openluchtmuseum. Juryvoorzitter is dit jaar Kathleen Ferrier, de voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie.

Over Martin Bossenbroek

De historicus heeft onder andere met De Boerenoorlog, de geschiedschrijving in Nederland op een hoger plan gebracht. Er werden 80 000 exemplaren van het boek verkocht en het werd in meerdere landen vertaald. De Boerenoorlog is bekroond met de Libris Geschiedenisprijs en recent zijn de filmrechten aan Amerika verkocht.

Uit het juryrapport van De Zanzibardriehoek - Een slavernijgeschiedenis, 1860-1900:

‘‘De meeste boeken over het slavernijverleden gaan de laatste jaren over de trans Atlantische slavenhandel en het plantagestelsel in Amerika, maar Martin Bossenbroek focust zich op de slavernijgeschiedenis van een Afrikaans eiland. In De Zanzibardriehoek laat Bossenbroek niet alleen zien dat hij een meesterlijke verhalenverteller is, maar brengt hij ook nieuwe feiten aan het licht. In een geschiedenis vol cliffhangers en persoonlijke verslagen wordt duidelijk hoe Britse abolitionisten op Zanzibar de wegbereiders werden van het imperialisme. Volgens de jury is dit zowel een publieksboek om van te smullen als een belangrijke bijdrage aan de geschiedschrijving over het slavernijverleden.’’

  • Meer boeken van Martin Bossenbroek

Meer boeken van Martin Bossenbroek

Bekijk alles
Bekijk minder

Hostname: pro-mbooks2