De favoriete boekentalkshow van Eindhoven is terug! Onze geliefde gastheer Wim Daniëls gaat deze keer in gesprek met Marita Mathijsen en Ida Does. Een bijzondere avond met open gesprekken over het schrijverschap en het bijzondere oeuvre van beide auteurs.
Ida Does komt vertellen over het boek ‘Ik omhels je onafgebroken’ een boek vol brieven, opgetekend door Does, van Judith de Kom aan alle belangrijke personen in haar leven.
Judith de Kom werd in 1931 geboren als het vierde kind van Anton de Kom en Petronella Borsboom. Judith was twee jaar oud toen het gezin naar Suriname verhuisde, waar haar vader het middelpunt werd van historische antikoloniale protesten in Paramaribo.
Na de verbanning van haar vader woonde het gezin in Den Haag. Judith was dertien toen haar vader in 1944 op een dag niet thuiskwam. Anton de Kom was actief in het verzet tegen de nazi's. Zij en de rest van het gezin brachten de hongerwinter in onzekerheid door. Pas zestien jaar later werden de stoffelijke resten van Anton de Kom gevonden in een massagraf bij concentratiekamp Sandbostel, hij werd herbegraven op het Nationaal Ereveld in Loenen. Voor zijn verzetswerk werd hem postuum het verzetsherdenkingskruis toegekend.
In brieven, opgetekend door Ida Does, blikt Judith de Kom nu terug op haar leven, waar de zoektocht naar haar vader als een rode draad doorheen loopt. Ze wendt zich tot haar ouders en broers, jeugdvrienden, de verzetskameraden van haar vader, haar voormoeder Azemia, die in slavernij werd gehouden op de suikerplantage Molhoop in Suriname, en andere betekenisvolle mensen.
Ida Does (1955) is een in Suriname geboren schrijver en documentairemaker. Ze maakte onder andere films over Anton de Kom, het Rijksmuseum en het slavernijverleden en over de Decembermoorden. Haar werk werd internationaal bekroond. In 2023 verscheen van haar hand het kinderboek Virginia. Een Afefe verhaal. In datzelfde jaar ontving zij uit handen van de staatssecretaris voor cultuur en media een oeuvreprijs: The Black Achievement Award. |
Marita Mathijsen is emeritus-hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze schreef verschillende standaardwerken, waaronder De geest van de dichter, De gemaskerde eeuw en Historiezucht.
Tijdens deze editie van Boekie Night zal ze voornamelijk vertellen over ‘Een vrije geest – het uitzonderlijke leven van Betje Wolff’
Betje Wolff (1738-1804) is tegenwoordig vooral nog bekend als helft van het schrijversduo dat zij jarenlang met Aagje Deken vormde. Maar voordat zij Deken leerde kennen, had Wolff al naam gemaakt als schrijfster. Met haar scherpe pen riep zij felle controverses op. In deze prachtige, aangrijpende nieuwe biografie laat Marita Mathijsen zien hoe vooruitstrevend Betje Wolff was, als schrijfster, maar ook als eigenzinnige vrouw die het opnam tegen de heersende, conservatieve moraal.
Wolffs leven, zo laat Mathijsen zien, was ongekend opwindend en haar schrijverschap is meesterlijk. Geen vrouw wist ooit zo spottend over het orthodoxe geloof te schrijven. Ze nam ferm stelling tegen de onderdrukking van vrouwen, tegen de slavernij, tegen dierenmishandeling, vóór het natuurlijke, vóór democratisch bestuur. Dat maakt haar uniek, niet alleen toen, maar ook nu nog.
De avond zal muzikaal omlijst worden door Conchita & Pedro.
Conchita & Pedro
Geniet van een breed scala aan Zuid-Amerikaanse muziekstijlen, van de melancholieke tango's tot de opzwepende samba's en kleurrijke folklore. Met tevens een ode aan het werk van Mercedes Sosa, een van de grootste iconen van de Latijns-Amerikaanse muziek.
Conchita Barbé Vicuña: zang en presentatie, Pieter Thijssen: gitaar, bandoneon en zang.
Conchita & Pedro brengen met hun passie en virtuositeit de ziel van Latijns-Amerika tot leven op het podium!
Een kaartje koop je middels de volgende LINK.
Datum: 19 november, aanvang: 20:00, locatie: Natlab, Eindhoven. (Kastanjelaan 500)